Deratizare Dezinsectie Dezinfectie Oradea
1. Scop - Deratizare Dezinsectie Dezinfectie Oradea
Scopul procedurii este asigurarea dezinfectiei, dezinsectiei, deratizarii si controlului altor daunatori in standardele de
calitate corespunzatoare, necesara asigurarii conditiilor propice de munca pentru salariati, de potectie impotriva
contaminarii produselor fie fabricate; depozite sau procesate, si in principal asigurarea conditiilor de igiena in functie de
profilul de activitate a beneficiarului.
2. Domeniul de aplicare - Deratizare Dezinsectie Dezinfectie Oradea
Procedura este valabila pentru toate structurile organizatorice ale prestatorului si este valabila pentru departamentul sau
persoana nominalizata din partea beneficiarului pentru a verifica eficienta serviciilor prestate.
3. Defintii si prescurtari - Deratizare Dezinsectie Dezinfectie Oradea
Daunatori - insecte sau orice specie animala (rozatoare – soareci, sobolani), capabila sa contamineze direct sau indirect
produsele alimentare
Dezinfectia - reducerea cu ajutorul agentilor chimici si/sau a metodelor fizice, a numarului de microorganisme din mediu,
pana la nivelul la care siguranta pentru consum a produselor alimentare nu este compromisa.
Dezinsectia - este metoda prin care se distrug insectele vectoare prin folosirea substantelor chimice.
Deratizarea - reprezinta un complex de masuri aplicate de toti factorii interesati pentru reducerea substantiala a
populatiei de rozatoare si mentinerii acestora la un nivel numeric scazut.
Produse biocide - substantele active si preparatele continand una sau mai multe substante active, conditionate intr-o
forma in care sunt furnizate utilizatorului, avand scopul sa distruga, sa impiedice, sa faca inofensiva si sa previna actiunea
sau sa exercite un alt efect de control asupra oricarui organism daunator, prin mijloace chimice sau biologice.
4. Documente de referinta - Deratizare Dezinsectie Dezinfectie Oradea
SR EN ISO 9001 – Sisteme de management al calitatii managementului.
SR EN ISO 22000 – Sisteme de management al sigurantei alimentelor cerute pentru orice organizatie din lantul alimentar.
SR EN ISO/TS 22004: 2006 – Sisteme de management al sigurantei alimentelor. Recomandari de aplicare pentru ISO
22000 :2005;
Regulamentul (CE) 852/2004 al Parlamentului European si al Consiliului European privind igiena produselor alimentare
Regulamentul (CE) 1907/2006 al Parlamentului European si al Consiliului European privind inregistrarea, evaluarea,
autorizarea si restrictionarea substantelor chimice (REACH), de infiintare a Agentiei Europene pentru Produse Chimice, de
modificare a Directivei 1999/45/CE si de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului sI a Regulamentului
(CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum si a Directivei 76/769/CEE a Consiliului si a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE,
93/105/CE si 2000/21/CEE
Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 (Regulamentul CLP) al Parlamentului European si al Consiliului European privind
clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si a amestecurilor, de modificare si de abrogare a Directivelor
67/548/CEE si 1999/45/CE, precum si de modificare a Regulamentului (CE) 1907/2006 bazat pe Sistemul Global Armonizat
al Natiunilor Unite (GHS al ONU)
Ordin ANRC 110/2007 privind aprobarea Regulamentului cadru al serviciului de salubrizare a localitatilor
Lege nr. 95/2006 actualizata in 2012 privind reforma in domeniul sanatatii
5. Descrierea procesului de combatere a daunatorilor
Insectele sau formele lor de dezvoltare pot infesta produsele depozitate dar in acelasi timp insectele pot fi si vectori
pentru numerosi agenti patogeni ducand la contaminarea microbiologica a alimentelor, produselor conexe de industria
alimentara sau a personalului dintr-un spatiu definit.
Un alt real pericol il reprezinta rozatoarele: soarecii, dar mai ales sobolanii sunt rezervoare de infectie si vectorii
raspandirii diferitelor boli, producand in acelasi timp pagube insemnate prin consumul de produse depozitate si pagube
insemnate materiale.
In categoria daunatori pot fi incluse si pasarile: randunele, porumbei, grauri, ciori, vrabii, etc. Se intalnesc cel mai adesea
in aglomerari urbane, excrementele acestor pasari sunt un mediu propice de dezvoltare a problemelor sanitare (infectii
virale, bacteriene, parazitare, alergice etc).Produc in plus un miros urat si o deteriorare a suprafetelor datorita
continutului ridicat de acid si amoniac.
Aparitia a cateva furnici sau a unui singur soarec, constitue o problema, deoarece prietenii lor pot misuna prin locuri in
care nu pot fi vazuti. Netratand problema, aceasta se poate transforma rapid intr-o adevarata criza, cu repercursiuni
asupra unitatii.
Masurile de combatere a dăunătorilor se bazează pe eliminarea cauzelor care pot determina si favoriza prezenta
insectelor, rozătoarelor sau pasarilor in unitate si combaterea activa a tuturor dăunătorilor prin , dezinsectie si deratizare.
Mijloacele de protectie impotriva daunatorilor constau in :
- intocmirea si punerea in aplicare a unui plan de combatere a daunatorilor;
- impiedicarea patrunderii insectelor in spatiile de productie si de depozitare prin montarea sitelor de protectie la
ferestrele care se deschid ;
- mentinerea unei stari de igiena corespunzatoare a tuturor spatiilor de productie, a depozitelor si anexelor social-sanitare
prin indepartarea deseurilor menajere si complexe;
- mentinerea unui microclimat adecvat care sa nu favorizeze dezvoltarea daunatorilor, in fiecare incapere a unitatii;
- controlul riguros la receptie al materiilor prime si verificarea periodica a produselor depozitate;
- acordarea unei atentii sporite la efectuarea igienizarii si combaterii daunatorilor la punctele de colectare a deseurilor.
6 Prestarea serviciilor de dezinsectie - Deratizare Dezinsectie Dezinfectie Oradea
Pentru realizarea unor actiuni de dezinsectie eficace, vom folosi metode complexe de combatere integrata. Aceasta
presupune aplicarea unor masuri atat preventive cat si curative care sa conduca astfel la controlul daunatorilor precum si
a agentilor patogeni. Este ansamblul de mijloace si masuri de combatere a insectelor si acarienilor care vehiculeaza si
transmit boli infectocontagioase si parazitare la om si animale si care pricinuiesc pagube prin distrugerea si degradarea
produselor , ambalajelor. In transmiterea bolilor infectioase, insectele joaca cel mai adesea rolul de vector, transportand
agentii infectiosi, in sau pe corpul lor, de la un individ la altul. Unele constituie rezervoare, organismul lor, in special in
cazul febrei galbene, asigurand o lunga durata de supravietuire a unui agent patogen.
PARTICULARITATI BIOLOGICE ALE UNOR INSECTE - Deratizare Dezinsectie Dezinfectie Oradea
Ordinul Diptera (diptere) sunt insecte cu doua aripi, in locul cele de-a doua perechi de aripi avand balansiere care vibreaza
in timpul zborului. Musca de casa (Musca domestica) - raspandeste microbi, oua de paraziti si este chiar gazda unor viermi;
raspandita pe tot globul; anvergura: 6-8 cm. Musca albastra (Calliphora vomitoria) - culoare albastru metalic; raspandita
peste tot; larvele se hranesc cu carnea animalelor moarte; anvergura: 2-2,5 cm. Musca verde (Lucilia Caesar) - raspandita
pe tot globul; larvele se hranesc cu carne; anvergura: 5-8 cm.
cateva ore de la depunere , din oua ies larve mici, albe , care incep sa manance imediat. Dupa cateva zile se transforma in
pupa cilindrica de culoare maronie. Dupa alte 7 zile din pupa iese musca matura. Ciclul expus presupune o temperatura
medie de 250 C. In conditiile tarii noastre se produc circa 10 generatii pe an. Mustele reprezinta vectorul unor numeroase
boli infectocontagioase.
Exista mii de specii diferite de muste, dar numai cateva au importanta din punct de vedere economic: musca de casa
(Musca domestica), musca de grajd (Stomoxys calcitrans) si larva acesteia (Erystalis tenax). Avand in vedere faptul ca
femela de musca depune pe parcursul vietii pana la o mie de oua, perioada de incubatie este de 7-10 zile, reducandu-se
pana la 6-8-ore cand temperatura este de peste 35 C, iar larvele sunt complet dezvoltate in numai trei zile, realizam ca
daca nu se controleaza acest fenomen, mustele pot deveni o mare problema.
La aceasta trebuie adaugat faptul ca adultii populatiei de muste reprezinta doar partea vizibila a "aisbergului", deoarece ei
reprezinta pana la 30% din totalul populatiei, restul fiind reprezentat de oua, larve si pupe.
Datorita faptului ca mustele au o proliferare rapida urmata de intense procese de putrefactie, ca urmare a degradarii de
catre larve a tuturor resturilor de substante organice se constata o dezvoltare rapida a florei microbiene si un miros
neplacut. Mai mult de 100 de agenti patogeni sunt asociati cu musca de casa inclusiv salmonela, stafilococi si alti virusi.
Musca de casa (musca domestica) este atat un factor de disconfort dar mai ales si un veritabil purtator de boli pentru
oameni si animale. In decursul a numai o luna, o singura musca poate depune peste 500 de oua in resturi menajere,
gunoaie, plante in descompunere, excremente etc. Datorita faptului ca are numai doua aripi, aceasta se aseaza foarte des
pe diferite suprafete, avand capacitatea de a transmite la fiecare contact mii de bacterii. Riscul crescut al transmiterii
bacteriilor, virusilor si a altor boli de catre musca, e datorat faptului ca acestea pot parcurge distante mari relativ repede,
de la o zona de gunoi expusa in incinte domestice, locuite. In perioada primavara-toamna, ciclul ou-adult dureaza
aproximativ o saptamana. Bolile ce pot fi transmise de musca de casa sunt: tuberculoza, conjunctivita, poliomielita, febra
tifoida, tuberculoza, holera, lepra, diareea si dizenteria. Aceasta poate gazdui paraziti si viermi.
Incintele calde si protejate creaza mediul propice pentru inmultirea acestora pe tot parcursul anului. Fiecare femela, in
decursul a 25 de zile (durata ei de viata) depune 5-6 capsule a cate 75-100 de oua mici care in decursul a 12 ore devin
larve.
Dupa aceasta perioada mai dureaza 7 zile pana la aparitia adultului. Datorita faptului ca mustele se hranesc cu
excremente si gunoi, acestea transfera bolile din exteriorul corpului catre interior si invers.
Musca de gunoi este mica, neagra, stralucitoare, lunga de 4 mm. Mediul propice de dezvoltare a acestei muste este in
zona gunoaielor depozitate necorespunzator. Durata de viata a acestora este de circa 10 zile.
Musca de carne cu denumirea stiintifica de Sarcophagidae este asemanatoare unei muste de casa insa de dimensiuni cu
putin mai mari caracteristic acestei muste fiind faptul ca depune pupe si nu oua in carne si in excrementele animale.
Tantarul – stadiile de dezvoltare sunt oua, larva,pupa si adult. Ouale speciei Anofel pot fi depuse la suprafata apei in timp
ce ale speciei Culex sunt depuse pe partile laterale ale containerelor, pamant, scorburi de copaci. Apa este esentiala pentru
dezvoltarea tantarilor. Larvele de tantari trebuie sa iasa la suprafata pentru respiratie. Larvele se dezvolta in 4 faze parcurse
intr-o perioada de 4-10 zile. Pupele traiesc si ele tot in apa si trebuie sa iasa la suprafata pentru respiratie. La finele acestei
faze tegumentul pupei se despica de-a lungul suprafetei dorsale si iese adultul , trece prin apa apoi isi ia zborul. In mod
obisnuit masculii ies primii si raman la locul de crestere imperechindu-se cu femelele la scurt timp dupa aparitie. Numai
femelele inteapa si cele mai multe specii necesita un consum de sange inainte de a depune oua fertile. Din aceasta cauza
femelele zboara la distante mai mari decat masculii. Durata de viata a tantarilor adulti variaza de la 1-2 luni la unele specii
la 6 luni sau mai mult pentru speciile care hiberneaza ca adult. De obicei femelele traiesc
mai mult decat masculii. Tantarii pot transmite Filarioza limfatica, Denga, febra galbena, paludism avand ca semne clinice:
elefantiazis, febra hemoragica, icter, febra, anemie. Tantaroi (Tipula maxima) - traieste in locuri umede, unde se hraneste
cu materii organice in descompunere; isi pierde usor picioarele; larga raspandire; anvergura: 5 cm. Taunul (Tabanus
bovinus) - femela inteapa caii si vitele, sugandu-le sangele; intepatura este foarte dureroasa; larga raspandire; anvergura:
2,1-2,5 cm. Tantarul malariei (Anopheles sp.) - femela transmite plamodiul de la omul bolnav la omul sanatos, deoarece se
hraneste cu sange; de remarcat pozitia sa oblica fata de suportul (peretele) pe care se aseaza; frecvent in zonele umede,
deoarece inmultirea sa are loc in apa; lungime: 7 mm. Tantarul comun (Culex pipiens) - se remarca pozitia sa paralele cu
suportul; femelele se hranesc cu sange; lungime: 6-7 mm
Puricii - sunt ectoparaziti hematofagi pentru om, mamifere si pasari rezista foarte mult timp la lipsa de hrana si pot trai
mult timp departe de gazda lor obisnuita. Femelele depun ouale in crapaturile lemnului, in colturile cu praf ale incaperilor,
in rufaria murdara. Larvele sunt vermiforme, foarte mobile se hranesc cu materii organice si cu excrementele adultilor
care sunt foarte bogate in hemoglobina. Larva se transforma in nimfa in 10-12 zile dupa alte 12 zile devin insecte adulte
evolutia durand aproape 30 de zile. Puricii sunt responsabili pentru transmiterea unor boli ca ciuma, tularemia, variola,
rickettsioza.
Plosnitele - sunt insecte cu corpul oval, aptere, avand in locul aripilor pe mezotorace doar o pereche de solzi mici ovali.
Sunt hematofage in toate stadiile de dezvoltare avand aparatul bucal adaptat pentru intepat si supt. Sunt nocturne , fug
de lumina, in timpul zilei stau ascunse in crapaturile peretilor, mobilierului , tablourilor electrice. Trec cu usurinta dintr-o
incapere in alta, de la un etaj la altul pe pereti, pe tevile de la instalatiile sanitare, jgheaburi. Sunt foarte rezistente la
infometare , supravetuind fara nici un fel de hrana in locuri nepopulate , perioade de peste un an. Femela depune in cursul vietii cca. 200 oua, cate 1-4 pe zi. Dupa 6-8 zile eclozioneaza larvele care sunt asemanatoare adultului dar mai mici.
Dupa ecloziune larvele iau 1-2 picaturi de sange sitrec dupa 1 saptamana in stadiul nimfal. In acest stadiu se produc 4-5
naparliri saptamanal. De la o naparlire la alta nimfele au nevoie de sange. Durata evolutie de la ou la adult este de 48-80
zile in functie de temperatura si hrana. Durata vietii unui adult este de cca. 14 luni.
Plosnita de cereale - Adultul are corpul oval, de 11-13 mm lungime, de culoare verde. Capul triunghiular. Antenele
constituite din 5 articule, pronotul aproape hexagonal. Scutelul foarte dezvoltat egal in lungime cu abdomenul, cu o
carena in partea mediana si cu doua puncte galbui la baza. Oul este sferic si de culoare verzuie la depunere si de culoare
inchisa, pe masura ce se dezvolta embrionul. Larva este asemanatoare cu insecta adulta, fiind mai mica si lipsita de aripi
sau cu rudimente de aripi, in functie de varsta acesteia. Are o generatie pe an. Ierneaza ca insecta adulta, sub frunzarul
padurii, in liziera pomilor din apropierea culturilor, sub ierburi. Primavara la temperaturi de peste 10grade Celsius,
insectele isi fac aparitia, la inceput pe gramineele spontane, apoi zboara in culturile de cereale. Numarul maxim de insecte
pe culturi se inregistreaza la jumatatea lunii mai. Dupa o perioada de hranire si maturatie sexuala are loc copulatia si
depunerea pontei. Larvele apar la 8-10 zile de la depunerea pontei. Pana la maturare se hranesc si naparlesc de 4-5 ori,
intreaga lor evolutie durand 30-40 zile, ceea ce corespunde cu ajungerea la maturitate a cerealelor. Adultii din noua
generatie apar la sfarsitul lunii iulie, hranirea lor continuand pana in cursul lunii august, cand se retrag pentru iernare.
Desi este o insecta specifica marilor culturi agricole (grau), spre finalul sezonului agricol (septembrie - octombrie), din
cauza lipsei de hrana, plosnita graului migreaza spre zonele urbane, constituindu-se intr-un factor de disconfort pentru
populatie. Inofensiva, in sensul biologic al termenului, pentru om, provoaca o stare de repulsie prin mirosul puternic pe
care il raspandeste atunci cand este strivita. De culoare maron sau verde (in cazul exemplarelor tinere) plosnita agricola
este un "daunator".
Gandacul negru de bucatarie - se hraneste cu orice materie organica. Femelele sunt mai numeroase decat masculii.
Copulatia si ponta au loc in tot timpul anului.Dupa copulare ouale sunt depuse intr-o capsula pe care femela o poarta la
capatul abdomenului timp de 12 ore pana la 5 zile.Intr-o capsula sunt 16 oua pe 2 randuri de cate 8. O femela depune in
medie 8 capsule in locuri adapostite si calduroase din apropierea hranei. Perioada de incubare dureaza 42-81 zile in
functie de temperatura ,in medie de 60 zile. Intreg ciclul de dezvoltare ou-adult dureaza 6-12 luni in care perioada insecta
sufera 7 naparliri. Longevitatea adultilor ajunge pana la 180 zile.
Gandacul rosu de bucatarie - se hraneste cu orice materie organica, dar prefera produsele dulci, fainoasele, sangele
proaspat, urina. Inmultirea are loc tot timpul anului in conditii de umiditate ridicata si temperaturi de peste 20 0 C. Femela
depune ouale in capsula pe care o poarta fixata la extremitatea abdomenului timp de 24-31 de zile. O femela depune in
cursul vietii 3-4 capsule cu oua, numarul nimfelor eclozate din fiecare capsula este de 20-30.Durata ciclului evolutiv ouadult este de 84- 120 zile. Longevitatea poate depasi 200 zile.
Caracteristicile comune ale acestor insecte sunt reprezentate in principal de faptul ca sunt vectori transmitatori ai unor
boli.
MASURI PREVENTIVE:
Masuri generale ce trebuiesc respectate de catre beneficiar: intretinerea curateniei atat in incinta cladirilor cat si in
apropierea acestora; depozitarea resturilor menajere in incinta, in dispozitive acoperite dotate cu pedala,in saci menajeri
de unica folosinta. Iar in exterior in tomberoane cu capac in spatii special amenajate pe platform betonate si igineziate
corespunzator periodic; evitarea acumularilor de apa atat in interiorul cladirilor (depozite, etc) cat si in exteriorul acestora
(mici crovuri, caminele de apa, santuri de scurgere colmatate etc). Multe insecte isi depun ouale in apa, iar larvele cresc si
se dezvolta in mediul acvatic pastrarea usilor si ferestrelor inchise cat mai mult posibil si dotarea acestora obligatoriu cu
site evitarea depozitarii in spatii deschise a produselor alimentare fara ambalaj.
MASURI CURATIVE SPECIALE:
Formarea „benzilor negre”: Aplicarea insecticidelor la exterior, in apropierea gardurilor, exteriorul cladirilor, in zonele de
depozitare sau garaje cu scopul de a forma adevarate bariere toxice pentru insectele taratoare sau zburatoare care vin din
exterior. Mod de aplicare: Solutia insecticida se aplica pe o banda cu latimea de aproximativ 3m cu ajutorul pompelor
manuale sau a nebulizatorului de ceata rece. Dimensiunile picaturilor de solutie trebuie sa fie foarte fine si distribuite
uniform astfel incat sa fie foarte bine acoperita cu insecticid suprafata tratata. Avantaje: eficacitate ridicata; insectele mor
inainte de a ajunge in spatiile protejate; se evita infestarea cu insecte din interiorul cladirilor; datorita puterii de aderenta a microcristalelor, toate insectele care vor trece prin „banda neagra” vor lua pe picioruse insecticidul respectiv.
Dezavantaje: in conditii de precipitatii abundente, perioada de remanenta a produsului aplicat scade foarte mult.
Biocidele utilizate se regasesc in anexa acestei proceduri.
Tratarea vegetatiei din apropierea obiectivului: Distrugerea focarelor de infectie cu insecte (tantari, muste, gandaci etc.)
din apropierea obiectivelor vizate pentru dezinsectie Solutia insecticida se aplica pe vegetatia din apropierea obiectivului
(unde este cazul) cu ajutorul generatorului de ceata calda. Presiunea de lucru a atomizorului trebuie sa fie mica astfel
incat sa se poata realiza o aplicare uniforma si controlata. Avantaje: eficacitate ridicata; distrugerea focarelor de infectie
cu insecte; datorita combinatiilor de substante utilizate (sistemic+contact) combate un spectru mult mai larg de insecte
comparativ cu produsele utilizate numai pentru sanatate publica. Dezavantaje: cantitatea de produs creste acolo unde
obiectivele vizate pentru dezinsectie sunt amplasate langa paduri sau parcuri (cu vegetatie bogata). Biocidele utilizate se
regasesc in anexa acestei proceduri.
Pelicula protectoare la exterior Aplicarea insecticidului pe peretii exteriori ai cladirilor, astfel incat sa se formeze o
pelicula protectoare, cu scopul de a preveni infestarea cu insecte atat zburatoare (tantari, muste, etc) cat si taratoare (gandaci
de bucatarie). Solutia insecticida se aplica pe peretii exteriori ai cladirilor cu ajutorul nebulizatorului de ceata rece.
Presiunea de lucru a nebulizatorului trebuie sa fie mare astfel incat jetul format sa ajunga la o inaltime de aproximativ 4-5
m si sa formeze picaturi foarte fine (ceata). Produsul utilizat trebuie sa fie de contact si ingestie.
Avantaje:
Dezavantaje pe suprafetele poroase creste cantitatea de solutie insecticida aplicata.
Biocidele utilizate se regasesc in anexa acestei proceduri.